
Η ψυχική υγεία περιλαμβάνει τη συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική μας ευημερία. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε και μας βοηθά να προσδιορίσουμε πώς χειριζόμαστε το άγχος, σχετιζόμαστε με τους άλλους και κάνουμε επιλογές.
Η ψυχική υγεία είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής, από την παιδική ηλικία και την εφηβεία μέχρι την ενηλικίωση. Κατά τη διάρκεια της ζωής σας, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ψυχικής υγείας , η σκέψη, η διάθεση και η συμπεριφορά σας μπορεί να επηρεαστούν.
Συνθήκες Ψυχικής Υγείας
Οι ψυχικές ασθένειες είναι διαταραχές, που κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές, που επηρεάζουν τη σκέψη, τη διάθεση ή/και τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες ζει με ψυχική ασθένεια.
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στις καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως:
- Βιολογικοί παράγοντες, όπως γονίδια ή χημεία του εγκεφάλου
- Εμπειρίες ζωής, όπως τραύμα ή κακοποίηση
- Οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας
Μερικά θέματα ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν:
- Αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας
- Αγχώδεις διαταραχές (συμπεριλαμβανομένου του γενικευμένου άγχους, των διαταραχών πανικού, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD), των φοβιών και του κοινωνικού άγχους)
- Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
- Διπολική διαταραχή
- Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (BPD)
- Κατάθλιψη
- Διατροφικές διαταραχές (συμπεριλαμβανομένης της νευρικής ανορεξίας, της διαταραχής υπερφαγίας και της νευρικής βουλιμίας)
- Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD)
- Σχιζοφρένεια
- Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD)
- Αυτοτραυματισμός
- Αυτοκτονία και αυτοκτονική συμπεριφορά
Μια σοβαρή ψυχική ασθένεια (SMI) είναι μια ψυχική ασθένεια που επηρεάζει τη ζωή και την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργήσει. Παρά τις κοινές λανθασμένες αντιλήψεις, το να έχεις SMI δεν είναι επιλογή, αδυναμία ή ελάττωμα χαρακτήρα. Δεν είναι κάτι που απλώς «περνάει» ή μπορεί να «ξεκολληθεί» με θέληση.
Πρώιμα Προειδοποιητικά Σημεία & Συμπτώματα
Δεν είστε σίγουροι αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε ζει με προβλήματα ψυχικής υγείας; Το να βιώσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συναισθήματα ή συμπεριφορές μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι ενός προβλήματος:
- Τρώτε ή κοιμάστε πολύ ή πολύ λίγο
- Απομάκρυνση από ανθρώπους και συνήθεις δραστηριότητες
- Έχοντας χαμηλή ή καθόλου ενέργεια
- Αίσθημα μουδιασμού ή σαν να μην έχει σημασία τίποτα
- Έχοντας ανεξήγητους πόνους και πόνους
- Αίσθημα αβοήθητης ή απελπισίας
- Κάπνισμα, ποτό ή χρήση ναρκωτικών περισσότερο από το συνηθισμένο
- Αισθάνεστε ασυνήθιστα σύγχυση, ξεχασιά, αγανάκτηση, θυμό, αναστάτωση, ανησυχία ή φόβο
- Φωνάζει ή τσακώνεται με την οικογένεια και τους φίλους
- Βιώνετε έντονες εναλλαγές της διάθεσης που προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις
- Έχοντας επίμονες σκέψεις και αναμνήσεις δεν μπορείτε να ξεφύγετε από το μυαλό σας
- Το να ακούς φωνές ή να πιστεύεις πράγματα που δεν είναι αλήθεια
- Σκέφτεστε να βλάψετε τον εαυτό σας ή τους άλλους
- Αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών εργασιών όπως η φροντίδα των παιδιών σας ή η μετάβαση στη δουλειά ή στο σχολείο
Πιστεύετε ότι κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να έχει πρόβλημα ψυχικής υγείας; Η συζήτηση για την ψυχική υγεία μπορεί να είναι δύσκολη. Μάθετε για κοινούς μύθους και γεγονότα για την ψυχική υγεία και διαβάστε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε τη συζήτηση.
Συμβουλές για καλή διαβίωση με κατάσταση ψυχικής υγείας
Έχοντας μια πάθηση ψυχικής υγείας μπορεί να δυσκολευτείτε να εργαστείτε, να συμβαδίσετε με το σχολείο, να τηρήσετε ένα τακτικό πρόγραμμα, να έχετε υγιείς σχέσεις, να κοινωνικοποιηθείτε, να διατηρήσετε την υγιεινή και πολλά άλλα.
Ωστόσο, με έγκαιρη και συνεπή θεραπεία -συχνά ένας συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας- είναι δυνατό να διαχειριστείτε αυτές τις καταστάσεις, να ξεπεράσετε τις προκλήσεις και να ζήσετε μια ουσιαστική, παραγωγική ζωή.
Σήμερα, υπάρχουν νέα εργαλεία, θεραπείες που βασίζονται σε στοιχεία και συστήματα κοινωνικής υποστήριξης που βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα και να επιδιώκουν τους στόχους τους. Μερικές από αυτές τις συμβουλές, εργαλεία και στρατηγικές περιλαμβάνουν:
- Επιμείνετε σε ένα σχέδιο θεραπείας. Ακόμα κι αν αισθάνεστε καλύτερα, μην σταματήσετε να πηγαίνετε σε θεραπεία ή να παίρνετε φάρμακα χωρίς την καθοδήγηση γιατρού. Συνεργαστείτε με έναν γιατρό για να προσαρμόσετε με ασφάλεια τις δόσεις ή τα φάρμακα εάν χρειάζεται για να συνεχίσετε ένα σχέδιο θεραπείας.
- Κρατήστε ενημερωμένο τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψής σας. Οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης αποτελούν σημαντικό μέρος της μακροχρόνιας διαχείρισης, ακόμα κι αν επισκεφτείτε επίσης ψυχίατρο.
- Μάθετε για την κατάσταση. Η εκπαίδευση μπορεί να σας βοηθήσει να τηρήσετε το σχέδιο θεραπείας σας. Η εκπαίδευση μπορεί επίσης να βοηθήσει τους αγαπημένους σας να είναι πιο υποστηρικτικοί και συμπονετικοί.
- Ασκήστε καλή αυτοφροντίδα. Ελέγξτε το άγχος με δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός ή το τάι-τσι. τρώτε υγιεινά και ασκείστε. και κοιμάστε αρκετά.
- Απευθυνθείτε στην οικογένεια και τους φίλους σας. Η διατήρηση των σχέσεων με τους άλλους είναι σημαντική. Σε περιόδους κρίσης ή σκληρών ξόρκων, απευθυνθείτε σε αυτούς για υποστήριξη και βοήθεια.
- Αναπτύξτε δεξιότητες αντιμετώπισης. Η καθιέρωση υγιών δεξιοτήτων αντιμετώπισης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το άγχος ευκολότερα.
- Κοιμήσου αρκετά. Ο καλός ύπνος βελτιώνει την απόδοση του εγκεφάλου, τη διάθεση και τη γενική υγεία. Ο σταθερά κακός ύπνος σχετίζεται με άγχος, κατάθλιψη και άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας.
Πηγή: samhsa.gov (Substance Abuse and Mental Health Services Administration)
Αφήστε το σχόλιό σας